Sunday, August 8, 2010

Ambon - Dinsdag, 27 juli 2010

Ontbeten en wat aangeklungeld op de kamer. Angela, Willem en Ulis kwamen naar ons hotel en samen zijn we naar de Citra gegaan (eerst even tante Yo en Tientje groeten…. Komen er toch langs) en gegeten bij Citra.

Plu's bij tante Yo gehaald.... kijk wat de dames in hun hand hebben...... 
Daarna Angela, Lidy en ik naar hotel gelopen. We werden overvallen door een vreselijke stortbui. Bij tante Yo en Tientje aangekopt en wat paraplu’s geleend. Wat een regen zeg….. het kwam met bakken….. hele grote bakken…. uit de lucht vallen…

Later die dag zijn we naar Waai gereden. We hebben op Saar gewacht. Die was aan het werk. Gelukkig heeft ze ochtendschool en dus al om een uur of 13-14 thuis.
Waai was een erg emotionele gebeurtenis. We hebben allerlei rituelen gedaan om het dorp van onze ouders, grootouders en voorouders binnen te gaan. Heel indrukwekkend en alweer menig traantje gerold.
De Heilige Alen..... Murea's....
Het was een soort voorouder verering….. ongelofelijk wat een emotie maakte dat los bij sommigen van ons.
Ook hebben we de heilige aal vastgehouden… en dat was ENG!!!! Niet alleen ENG, maar ook erg glibberig….. Was wel stoer.

Na de rituelen eerst naar kintal2 Sarianamual-Kalay. Iemand heeft een winkeltje gebouwd op de grond en de kerk heeft ook 3 meter gekregen.
Alles bekeken en verhaal van die oom aangehoord en traantje weggepinkt….. goh, dit heeft mijn opa dus gekocht en dit is nu dus gewoon van ons.

Willem met zijn oom en tante.....
Hierna op bezoek bij opa Nunu. De broer van oom Coco en later nog bij zijn zusje. Hoe indrukwekkend is dit!! Alweer allerlei emoties.
Vond het hartstikke leuk voor Willem, omdat het de familie is van zijn vader. Fijn dat hij dit mocht meemaken.

Ik schrijf dit 2 weken later…. Weet niet meer goed wat en waar we gegeten hebben die dag. In elk geval was het donker toen we weer huiswaarts gingen.
Na een bezoek aan een tante van Willem, via het paadje naar de auto....
Lidy viel bijna meteen in slaap en om 23 uur stonden Mon, Willem en Angela voor de deur. Even internetten. Ik dus mee naar beneden en de dag doorgepraat met Willem en Mon. Was goed om te doen. Angela kon haar ei kwijt via internet. Ze spreekt de taal niet… Soms vergaten we te vertalen….. sorry, Angela…..